Cam Elyaf Takviyeli Beton Projeleri

PRIME MALL ALIŞVERİŞ MERKEZİ, GAZİANTEP, TÜRKİYE

Ödüllü bir benzersiz Cam Elyaf Takviyeli Beton Projesi

Prime Mall, Gaziantep Projesi Prime Mall, Gaziantep Projesi Prime Mall, Gaziantep Projesi Prime Mall, Gaziantep Projesi Prime Mall, Gaziantep Projesi

Ödüller

1.   Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri 2013 / 2014 Mimarlık ve Alışveriş Projeleri
2.   Şehrin Sembolü Ödülleri 2014, En İyi Alışveriş Merkezi
3.   17. Dünya Cam Elyaf Takviyeli Beton Kongresi 2015 - GRCA, Dubai, Üstün Proje Ödülü

Proje Detayları

Zengin bir kültür, tarih, yemek sanatı ve alışveriş kültürü geçmişine sahip Gaziantep'in merkezinden biraz uzakta bulunan Prime Mall alışveriş merkezi yaklaşık 83 dönümlük bir alan üzerine inşa edilmiş.

Hızla büyüyen Gaziantep, çevresinde giderek artan yerleşim yerleriyle ve bunları birbirine bağlayan metro hatlarıyla giderek genişleyen bir şehir. Alışveriş merkezi ise, hızla gelişen bu bölgedeki üniversite ve çocuk hastanesi gibi kamu binalarının yakınında bulunuyor.

Bu alışveriş merkezi aslında, proje sahibine ait olan ve alışveriş merkezinin hemen arkasında yer alan büyük bir konut projesini de içeren bir imar planının parçası niteliğinde. Söz konusu imar planı henüz tam olarak uygulanmadıysa da, proje, alışveriş merkezine konutlardan doğrudan ulaşılabilecek biçimde tasarlanmış.

Bu tasarımın en önemli amacı ise, alışveriş merkezine farklı nokta ve seviyelerden ulaşılabilmesini sağlayarak alışveriş merkezinin ziyaretçi sayısını olabildiğince artırmak. Necmettin Erbakan Bulvarı'na bakan iki giriş kapısı bina ölçeğiyle orantılı olarak oldukça büyük ve yoldan geçenlerini ilgisini çekecek biçimde tasarlanmış. Binaların başladığı köşeyle kesişen kuzey girişi ise insanların girişine uygun ölçekte boyutlandırılmış. Giriş kısmı uzaktan devasa bir boyutta göründüğünden, bina boyutunun yarattığı baskın algıyı kırmak amacıyla tasarımda özellikle bina bloklarını kaskat biçimde ayırmaya, küçük caddeler oluşturmaya ve şehrin kalabalığından alışveriş merkezine girerken sıcak bir hava oluşturacak bir açık hava çarşısı imajı vermeye odaklanılmış.

Ziyaretçilerin büyük bir kısmının alışveriş merkezine otoparktan gireceği dikkate alınarak da, hem kiracıların hem de potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarına yanıt verecek özel bir tasarım düşünülmüş. Ziyaretçileri doğrudan alışveriş merkezinin ortasına yönlendiren giriş ile kapalı yeraltı otoparkının yanı sıra, alışveriş merkezinin arka bahçesinde ziyaretçilerin alışveriş merkezine birinci kattan girebilmelerine imkan tanıyan bir açık otopark da bulunuyor. Bu farklı giriş seçenekleri, hem alışveriş merkezine özel araçlarıyla veya toplu taşıma araçlarıyla gelen ziyaretçilerin farklı noktalardan giriş yapabilmelerine imkan tanıyor hem de tüm ziyaretçilerin belli bir giriş noktasında birikmesini önlüyor. Üniversite tarafındaki giriş, kuzey tarafındaki giriş ve farklı otoparklar, ziyaretçilerin alışveriş merkezine kolayca girebilmelerini sağlıyor. Alışveriş merkezine her kat seviyesinden doğrudan erişim sağlanması ise giriş noktalarında hemen eşit sayıda insan kalabalığı oluşmasına ve dolayısıyla farklı katlardaki dükkanların eşit sayıda ziyaretçi çekebilmesine imkan tanıyor.

Yapısal tasarımda, kolonlar kullanılmamış ve yaklaşık 100 metrelik bir kolon açıklığı elde edilerek ferahlık algısı yaratılmış. Yapıya belli bir yük bindirse de, 7 ila 8 metrelik iç kolon dirseklerinin kullanılması sayesinde kolon aksları pencere vitrinleri çizgisinin arkasında kalıyor. Bu da, alışveriş merkezine gelenlerin hem üst hem de alt katları en üst seviyede görebilmelerini sağlıyor. Ortadaki koridor boşluklarının ve ara boşlukların yanı sıra yatay olarak da oldukça güçlü bir bütünlük ve sınırsız bir derinlik algısı oluşturulmuş.

Dev yapının içe dönük morfolojisinin yarattığı statik hava ise, plastik efektler sayesinde dinamik bir hal alıyor. Bina kabuğunu oluşturmada coğrafya da elbette önemli bir rol oynuyor. Bina girişlerine entegre edilmiş falezler, Mezopotamya'yı yansıtan renk ve şekillerde düşünülmüş. Gaziantep'e özgü bir tatlı olan baklavanın şekli ise, binanın ön cephesine zarif bir biçimde yansıtılmış. Binayı aydınlatan ışıkların vurguladığı üç boyutlu baklava şekilleri alışveriş merkezinin görünümüne farklı bir hava katmış. Üçüncü kattaki büyük kolon dirseği ile yemek katındaki teras, alışveriş merkezindeki alternatif yerlerin çeşitliliğini ön plana çıkarıyor. Kolon dirseğinin aydınlatması ve uçuş efektleri ise projenin ayırt edici noktalarını vurguluyor.

Necmettin Erbakan Bulvarı'na bakan taraftaki geniş ön cephedeki düz hat bir servis koridoru olarak düşünülmüş. Isıtma ve soğutma masrafları da dikkate alınarak bu ünite açık tutuluyor ve metal bir ızgarayla kaplanmış. Bu metal ızgara, alışveriş merkezlerinde sıkça karşılaştığımız işaret kalabalığı ve uyumsuzluğunu en aza indirecek biçimde doğrudan binaya entegre edilmiş.

İşveren:   PD Gayrimenkul Yatırım
Proje Yönetimi:   IMS
Statik Proje: Probi Mühendislik
Mekanik Proje:   Beta Teknik
Elektrik Projesi:   Enkom
Aydınlatma Şirketi:   Hailight
Ön Cephe Kaplama Şirketi:   CWG
Peyzaj Tasarımı:   Peyzaj Tasarım
İç Mekan Tasarımı:   Erginoğlu ve Çalışlar
Yüklenici:   SMS / Linos
İnşaat Yılı:   2012/2013